2019-11-20 | WARSZAWA
Partnerem serwisu jest:

Chcesz otworzyć kawiarnię? Dowiedz się, czego potrzebujesz!

News

Autor: Multimedia 4

Prowadzenie własnej kawiarni albo cukierni jest marzeniem niejednej osoby. Aby ten plan się ziścił, należy posiadać odpowiednie środki na rozkręcenie działalności, a także wiedzę dotyczącą funkcjonowania tego rodzaju biznesu. Niezbędny jest też zakup odpowiednich sprzętów i urządzeń. Jakie jest więc konieczne wyposażenie kawiarni albo cukierni? Dowiedz się z naszego artykułu

Sprzęt niezbędny w kawiarni i cukierni

Podstawowe wyposażenie cukierni i kawiarni obejmuje wiele różnego rodzaju sprzętów, maszyn i urządzeń, a także właściwe umeblowanie. Przede wszystkim konieczny jest dobrej jakości ekspres do kawy, najlepiej ciśnieniowy, który umożliwia nie tylko parzenie kawy, ale równocześnie także spienianie mleka. W lokalu serwującym lody, niezbędny jest również wysokiej klasy konserwator lodów, czyli specjalna witryna, w którym przechowywać można wytworzone różne smaki i rodzaje lodów. Warto zdecydować się na dystrybutory do lodów od sprawdzonych, renomowanych producentów z doświadczeniem np. firmy Bolarus, która od ponad 50 lat produkuje urządzenia chłodnicze. To da nam pewność, że dystrybutor lodów albo dowolny inny konserwator do lodów będzie cały czas w pełni sprawnie działać oraz zapewni odpowiednią temperaturę i schłodzenie lodów.

Kolejnym istotny elementem wyposażenia jest dobrej klasy witryna cukiernicza. Na rynku dostępne są witryny cukiernicze w różnych rozmiarach, co sprawia, że każdy może dopasować model odpowiedni do swych potrzeb oraz wielkości pomieszczenia. Sprzęt ten powinien również zapewnić odpowiedni neutralny zakres temperatur, w którym różnego rodzaju ciasta, torty, babeczki i innego typu wypieki zachowają swe właściwości i smak. Odpowiedni dobór tego sprzętu pod względem wizualnym sprawi również, że ekspozycja wypieków spełni swe zadanie reklamowe. Witryna powinna bowiem nie tylko chłodzić przechowywane w swym wnętrzu wyroby cukiernicze, ale także odpowiednio je eksponować, aby zachęcić klientów do zakupu.

Do innych niezbędnych elementów należy dobrej klasy lodówka i zamrażarka, w których można trzymać napoje gazowe i soki, owoce, a także składniki do wykonywania szejków albo deserów.

Odpowiednie umeblowanie

Poza niezbędnymi urządzeniami i maszynami, konieczne jest także odpowiednie umeblowanie lokalu. Wbrew pozorom, nie jest to takie proste. Najlepiej jest najpierw szczegółowo zaprojektować i rozmieścić poszczególne meble na sali, a dopiero potem ruszyć do sklepu po ich zakup. W przypadku mniejszych pomieszczeń, lepiej zdecydować się na niewielkie stoliki okrągłe oraz nieduże krzesła. Większe sale można zaopatrzyć w duże stoły kwadratowe albo prostokątne, a także ławy. Warto pamiętać, aby stoły były różnej wielkości i z różną liczbą krzeseł wokół. Dzięki temu z powodzeniem wygodnie siądą przy nich zarówno pary, jak też rodziny z dziećmi albo grupy przyjaciół.

Warto również pomyśleć o specjalnym kąciku zabaw dla dzieci. Nie musi to być miejsce w środku kawiarni czy cukierni – jeśli dysponujemy terenem przed lokalem, możemy go zorganizować właśnie na zewnątrz. Jest to rzecz jasna rozwiązanie czasowe, jedynie na czas letni, kiedy pozwala na to pogoda i temperatura. To jednak polecane rozwiązanie, które z pewnością zachęci rodziny z dziećmi do zatrzymania się na dłużej w lokalu i tym samym do zakupu lodów, ciastek czy słodkich napojów. W zależności od ilości miejsca, jakim dysponujemy, warto zdecydować się na postawienie np. niewielkiej zjeżdżalni albo huśtawki-bujaka, na których będą mogły bawić się maluchy. Odpowiednie będą również niewielkie, dopasowane specjalnie do wzrostu dziecka krzesełka oraz mały stolik.

undefined

Komentarz

Zostaw opinię

Platforma Dialogu Hurtowego
 Kontakty. Interesy. Pieniądze.

 

 

....tu zaczyna sie dobry biznes - zobacz