2018-09-18 | WARSZAWA
Partnerem serwisu jest:

Certyfikacja to nie tylko ISO

Biznes

Autor: Multimedia 4

Notary public signing document at h

Słysząc hasło: certyfikaty, większość osób ma od razu skojarzenie ISO. Trzeba przyznać, że Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna, czyli właśnie ISO stworzyła bardzo dużo różnych norm, które są znane na całym świecie.

Najpopularniejszą z nich jest ISO 9001, czyli System Zarządzania Jakością. Inne znane normy to: ISO 14001, czyli System Zarządzania Środowiskowego, ISO 27001, System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji, czy ISO 50001 odpowiadający za System Zarządzania Energią. Warto jednak wiedzieć, że są także inne organizacje, które wyznaczają standardy. Przykładowo w branży spożywczej stosuje się wiele różnych systemów certyfikacyjnych. Poniżej znajdziesz kilka norm dotyczących żywności, których nie tworzyła Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna.
Certyfikat non gmo
Niemieckie Stowarzyszenie Żywności bez Inżynierii Genetycznej (German Association Food without Genetic Engineering) to organizacja, która od wielu lat tworzy standardy kontroli non GMO w łańcuchu produkcji żywności. Certyfikat non gmo jest przyznawany produktom spożywczym, które zostały wyprodukowane bez użycia organizmów genetycznie modyfikowanych. Certyfikacja obejmuje żywność pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz pasze przeznaczone do karmienia zwierząt hodowlanych. Aby dowiedzieć się więcej o certyfikacie non gmo warto zajrzeć tu: BUREAU VERITAS POLSKA
BRC i IFS
Są to niemalże bliźniacze systemy, które przeznaczone są dla producentów i dystrybutorów żywności, która jest sprzedawana jako produkt marek marketowych. Standard BRC dotyczy brytyjskich sieci hipermarketów np. TESCO. Natomiast IFS jest wymagany przez sieci handlowe z pozostałych państw Europy Zachodniej np. Auchan, czy Carrefour.
HACCP
Jest to Analiza zagrożeń i krytyczne punkty kontroli. Ten certyfikat jest dowodem na zapewnienie bezpieczeństwa żywności przez identyfikację i oszacowanie skali zagrożeń z punktu widzenia wymagań zdrowotnych żywności oraz ryzyka wystąpienia zagrożeń podczas ich produkcji, dystrybucji i magazynowania.


Komentarz

Zostaw opinię

Platforma Dialogu Hurtowego
 Kontakty. Interesy. Pieniądze.

 

 

....tu zaczyna sie dobry biznes - zobacz